Jäsenkirjeet

JÄSENKIRJE SYYSKUU 2016

Kesän kääntyessä syksyksi on Nikulanmäen Kuntoutumiskylässä palattu arkiseen aherrukseen. Arkiaamuisin suurin osa kuntoutujista suuntaa kouluun tai työtoimintaan. Mietinnässä on myös ollut syksyn harrastuskerhot, jotka ovat hiljalleen käynnistymässä. Etenkin Pieksämäen Seutuopiston järjestämiin erilaisiin ryhmiin on kuntoutujilla ollut halukkuutta ilmoittautua. Ainakin esillä on ollut vesiliikunta-, tanssi- sekä erityisliikuntaryhmät. Osallistuminen Kuntoutumiskylän ulkopuoliseen toimintaan palvelee hyvin kuntoutuksen tavoitteita. Kuntoutujan osallistuminen yhteiskunnan toimintaan edistää tasavertaisuuden tunnetta yhteiskunnan jäsenenä.

Kuntoutumiskylässä jatketaan säännöllisten liikuntapäivien viettoa kolme kertaa viikossa. Perinteisesti liikuntapäivänä lenkkeillään, uidaan tai käydään kuntosalilla; vähän sen mukaan mikä on kullekin kuntoutujalle on itselleen mieleinen liikuntamuoto. Frisbeegolf on suosittua, kylälle hankittiinkin frisbeegolfin heittelyä vartan oma kori ja lisää kiekkoja. Pieksämäellä olevia frisbeegolfratoja hyödynnettään myös aktiivisesti. Erilaiset pihapelit ovat myös kuntoutujien aktiivisessa käytössä.

Päihdepiiri kokoontuu perinteisesti ympäri vuoden viikoittain, kerran kuussa ryhmä suunataa kaupungille Nimettömien Narkomaanien tapaamiseen. NA:n toiminnan tullessa tutuksi, on osa kuntoutujista osallistunut NA:n toimintaan muutoinkin. Kesällä toteutettiin päihdepiiriläisten toivomuksesta niin sanottu altistusreissu Juva Rokkaa festivaaleille, jossa päästiin nauttimaan päihteettömästi hyvästä kelistä ja tunnelmasta. Reissu koettiin niin kuntoutujien kuin ohjaajienkin mielestä onnistuneeksi.

Tuttuun tapaan Kuntoutumiskylän muut ryhmät starttaavat syksyn tullen. Suuren suosion saaneessa sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa hoidetaan hevosia ja muita pihapiirin eläimiä sekä huolehditaan talliympäristön puhtaudesta. Innolla moni kuntoutuja taas kesätauon jälkeen suuntasi kohti tallia ohjaajan kanssa. Perinteisessä virikepiirissä tehdään monenlaisia asioita kuntoutujien toiveiden pohjalta; milloin askarrellen, piirtäen, maalaten, leipoen tai esimerkiksi visaillen. Virikepiiri on suunnattu pääsääntöisesti niille kuntoutujille, jotka eivät osallistu työtoimintaan tai opiskeluun.

Yhteistyössä psykiatrisen kotikuntoutuksen kanssa aloitetaan uudella kokoonpanolla taas uusi Kotia kohti ryhmä, jonka tavoitteena on tukea kuntoutujia siirtymään itsenäisempään asumiseen. Ryhmässä käydään lävitse niitä taitoja, joita kuntoutuja tarvitsee suoriutuakseen elämästä entistä itsenäisemmin. Yhdistyksen ylläpitämässä Keskipisteen tukiasunnoissa käy useampi kuntoutuja Nikulanmäeltä harjoittelemassa itsenäisempää asumista ennen varsinaista siirtymistä psykiatrisen kotikuntoutuksen piiriin.

Yhdistyksen oma bändi Aurinkokivi treenaa parhaillaan. Seuraava keikka on Pieksämäen Veturitalleilla keskiviikkona 7.9.2016 Syystanssit erityisryhmille tapahtuman yhteydessä. Aurinkokivi toivookin, että mahdollisimman moni osallistuisi tapahtumaan ja samalla Aurinkokiven keikalle. Omien treenien lisäksi Kuntoutumiskylän kuntoutujilla on mahdollisuus saada soiton opetusta, joka toteutetaan yhteistyössä Seutuopiston kanssa.

Syksy on siis lähdössä käyntiin energisesti monenlaisen toiminnan parissa. Toivotamme myös kaikille jäsenillemme voimaannuttavaa syksyä mielekkään toiminnan ja tekemisen parissa!

Keski-Savon Hoivakehitys ry:n puolesta Viivi Lax

JÄSENKIRJE HUHTIKUU 2016

KUULUMISIA KUNTOUTUJAN NÄKÖKULMASTA

Koen tärkeäksi, että voin elää omaa arkea Nikulanmäen Kuntoutumiskylässä kuin kuka tahansa ihminen. Itsetuntoa nostaa erilaisten arjen rutiinien tekeminen ja niistä selviytyminen, kuten siivoaminen, vaatteiden pesu sekä itsestä huolehtiminen. Nämä ovat minulle tärkeitä rutiineja, jonka vuoksi en koe olevani potilas eli hoidon kohde, jolle kaikki tehdään valmiiksi. Rutiinien vastapainoksi kaipaan myös kaikenlaista muuta mukavaa tekemistä. Olemisen sijaan haluan tehdä jotain hauskaa. Tapahtumat tuovat paljon vaihtelua, ovat kohokohtia, merkitsevät omaa osallisuuttani.

Kuntoutumiskylässä minulla on mahdollisuus osallistua erilaisten tapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Ystävänpäivänä koristelimme koko ruokasalin pahvisilla sydämillä. Ystävänpäiväjuhlan alkajaisissa lausuin ystävyydestä kertovia runoja ja eräs toinen kuntoutuja soitti viulua. Tämän jälkeen nautimme hyvästä tarjoilusta, elokuvan katselusta sekä illan kruunanneesta diskosta. Minäkin innostuin tanssimaan diskossa, se tuntui ihanalta.

Maaliskuussa vietimme kuukauden kulttuuritapahtumana Talviriehaa. Itse en ollut tällä kertaa mukana suunnittelutoimikunnassa, mutta oli sitäkin mukavampaa osallistua tapahtumaan.  Ohjelmassa oli nopeuskilpailu potkukelkalla, saappaan heittoa ja norsupalloa, joka on vähän kuin jalkapalloa, mutta huomattavasti isommalla pallolla. Riehan ruunasi hyvä tarjoilu.

Pääsiäisenä oli perinteeksi muodostunut munajahti. Meistä muutama kuntoutuja piilotteli Kuntoutumiskylän piha-alueelle pääsiäismunia. Jokainen jahtiin osallistuja sai kartan, johon oli rastilla merkattu piilotettujen munien paikka. Jokainen osallistuja sai etsiä kaksi suklaamunaa. Me kätkijätkin saimme myös omamme. Pääsiäisenä ulkoiltiin myös muuten. Silloin oli vielä lunta niin paljon maassa, että pääsi potkukelkkailemaan.

Tällä hetkellä suunnittelemme tulevaa Kukanpäivä juhlaa, jota vietetään 14.5. Suunnittelutoimikuntaan saavat kaikki halukkaat ilmoittautua. Ilmoittautuneilta edellytetään toimintaan sitoutumista. Juhliin voi perinteisesti kutsua omaisia ja muita läheisiä ihmisiä. Itselle on tärkeää, että silloin ei juhlita ainoastaan Kuntoutumiskylän porukalla, vaan yhdessä myös Kuntoutumiskylän ulkopuolisten ihmisten kanssa. Minulle se merkitsee sitä, että Kuntoutumiskylä on avoin myös muille ihmisille, tämä ei ole mikään suljettu yhteisö.

Koen myös tärkeäksi, että en ole suljettu tähän pieneen yhteisöön, vaan voin toimia Kuntoutumiskylän ulkopuolella yhteiskunnassa. Kylässä käynti tuttujen luona, kaupunkipäivien viettäminen sekä seurakunnan toimintaan osallistuminen ovat minulle tärkeitä asioita. Erityisesti nautin tuttujen näkemisestä kaupungilla, joiden kanssa voi pysähtyä vaihtamaan kuulumisia. Olen oivaltanut, että olen samanlainen kuin toiset yhteiskunnan jäsenet, kuulun yhteiskuntaan. Sanotaan, että jokainen on erilainen ja minulla on omanlaisia haasteita, mutta olen samaa joukkoa muiden kanssa.

Linnunlaulua, auringonpaistetta sekä ruohontuoksua toivotellen kuntoutuja Nikulanmäen Kuntoutumiskylästä.

 

JÄSENKIRJE, MARRASKUU 2015

TERVEISIÄ NUORTENYHTEISÖSTÄ!

Nuortenyhteisöön kuuluu joukko nuoria yli 18-vuotiaita kuntoutujia. Nuortenyhteisössä vallitsee hyvä yhteishenki. Vuorovaikutus yhteisön jäsenien kesken on avointa ja toiminta toisia huomioivaa. ”Iltaisin kokoonnumme yhdessä katsomaan televisiota sekä vaihtamaan päivän kuulumisia.” Nuortenyhteisön kokoontumispaikkana toimii kimppatalo.

Nuortenyhteisöön kuuluvat kuntoutujat asuvat Kuntoutumiskodilla, kimppatalolla tai rivitaloasunnoissa. Osa Kotikuntoutukseen siirtyneistä kuntoutujista viettää myös intervallijaksoja Nuortenyhteisön puolella. ”Rivitalolla asuminen tuo mukanaan enemmän omaa rauhaa, myös lisävastuu omasta kuntoutumisesta tuntuu hyvälle, vaikkakin muutto itsessään oli raskas mutta onnellinen”, tuumaa syksyllä rivitaloasuntoon muuttanut kuntoutuja.

Nuortenyhteisön toiminnassa korostuu ulospäinsuuntautuva toiminta. Nuortenyhteisön kaikki kuntoutujat käyvät koulussa tai osallistuvat työtoimintaan. Arki rytmittyykin tämän mukaisesti. ”Työtoiminta kiinteistötyössä Kuntoutumiskylällä on mukavaa ja aika kuluu todella nopeasti. Esimerkiksi haravointi, kuntoutumiskylän pihapiiristä huolehtiminen ja jouluvalojen ripustaminen vie meitä kohti lumen odotusta ja talvisia kiinteistötöitä. Lumitöitä tehdessä tuleekin hyvää hyötyliikuntaa.”

Vielä ennen joulua vietetään marraskuun kulttuuritapahtumaa makkaranpaistoretken tiimoilla. Kuntoutumiskylän yhteisiä pikkujouluja vietetään joulukuussa. Mukaan juhlimaan kutsutaan Kotikuntoutuksen porukka sekä kuntoutujien omaiset. Tämän jälkeen siirrymme jouluvalmisteluiden kautta kohti joulun odotusta. Toivotamme kaikille rauhallista joulun aikaa. Terveisin Nuortenyhteisön kuntoutuja ja opiskelija.


Nikulanmäen Kuntoutumiskylä Nikulanmäentie 90 A 76100 Pieksämäki
Puh. 020 7614 880
(vaihde 24 h)

Katso vapaat hoitopaikat ja yhteystiedot


Kotikuntoutuksen toimisto puhelin 020 7614 881


Nikulanmäen kuulumisia, facebookissa